Barbara (45 jaar) heeft als cliëntondersteuner bij MEE de afgelopen 18 jaar met veel levens mee mogen kijken. Van ontroerende gezins- geschiedenissen tot rauwe rafelrandjes. Niet altijd makkelijk, maar nooit uitzichtloos.

Positieve verandering is altijd mogelijk heeft Barbara ervaren, als het maar uit de mensen zelf komt. En dat vindt ze ook meteen het mooiste aan haar werk.

De oplossing zit in de cliënt zelf

“Als de cliënt de kans krijgt om stil te staan bij wat hij of zij wil, dan is er altijd een kans om daar ook echt te komen. De oplossing zit in de cliënt zelf.  Bij MEE hebben we alle vrijheid om samen met de cliënt op zoek te gaan naar die oplossing. We kunnen creatief zijn. Vaak is het ondersteunend om visueel te werken. De kunst zit in het kijken naar de cliënt zelf: het leveren van maatwerk. Zo vind ik het heel belangrijk om te kijken naar wat iemand al zelf weet. Laat iemand in z’n kracht en vul aan of leg uit waar nodig is, om de persoon zelf een stapje verder te laten komen.

Vertrouwen in de samenwerking is de sleutel voor alles

Met ons werk is het oprecht luisteren je allerbelangrijkste vaardigheid. Luisteren naar het verhaal van de ander zonder een oordeel te vellen. Alleen dan bouw je aan vertrouw en kan je een werkrelatie aangaan die resultaat oplevert. Je kan nog zo’n mooie professionele ‘toolbox’ hebben vol methodieken, wetenschappelijk onderzoek en interventies hebben: zonder vertrouwen heb je er niks aan. Voor mij is het investeren in contact maken het allerbelangrijkste en bij MEE krijg ik daar de ruimte voor.

Meedoen is de wens van iedereen

Het mooiste wat ik meegekregen heb van mijn werk, is de verbondenheid die ik voel met iedereen. Of je levenspad nou anders loopt omdat je op een hele andere manier informatie verwerkt, je meer tijd nodig hebt om te leren of je geaardheid anders is of omdat je wieg ver weg van Nederland stond: iedereen is gelijk. En iedereen deelt de wens om op zijn eigen manier mee te doen. Meedoen is mens zijn, het is de gemene deler die alle lagen van de maatschappij verbindt.

De afgelopen 18 jaar heb ik veel levensverhalen voorbij zien komen en ik weet inmiddels dat er in alle situaties hoop is. Als mensen bij mij komen, is de eerste stap richting meedoen gezet. Mijn meedenken speelt daar een grote rol in, en dat is een bijzonder bijdrage die ik daarin mag leveren.”

Scroll to top